2016 / 9  E-Bülten
GERİ
İLİMİZDE TARIM
   İstanbul ili, tarih boyunca bir tarım merkezi olmamıştır. İstanbul ili üretiminde, tarım hep son sıralarda yer almış; il daima üretim merkezi olmaktan çok, tüketimle ön plana çıkmıştır. Buna karşın İstanbul, geçmişte ürettiği az miktarda tarımsal ürünle, kendi gereksiniminin bir bölümünü karşılayabiliyorken; günümüzde tarım alanlarının hızla kentleşmesi ve kırsalda yaşayan halkın daha yüksek yaşam standardı için merkeze yönelmesi nedeniyle, ilde tarımın payı en geri düzeylerine ulaşmıştır. Günümüzde İstanbul ili topraklarının %30′u tarıma elverişli olmasına karşın bu alanlar tam değerlendirilmemektedir. 390.150 dekarla, ekim alanlarının yarısından fazlası buğdaya ayrılmış durumdadır. Bunu 159.500 dekarla ayçiçeği izler. Üretimde sebze olarak 4.964 dekarla taze fasulye, meyve olarak 26.617 dekarla fındık birinci sıradadır. Tarımsal üretimde ön plana çıkan ilçeler arasında Çatalca, Silivri, Şile, Eyüp, Beykoz ve Kartal bulunmaktadır.


 



 

   







   BİTKİSEL ÜRETİM

İstanbul’un sanayi, ticaret ve hizmetler gibi tarım dışı sektörlerdeki gelişmişlik düzeyi, tarımın ön plana çıkmasına engel olmuştur. Kentleşme de tarımsal faaliyet alanını daraltan bir gelişmedir. İstanbul tarımsal ürünlere olan ihtiyacını diğer illerden karşılamaktadır.

   Tarla Ürünleri:

İlimizde tarla bitkileri tarımında buğday, arpa, yulaf, çeltik, mısır, bakla, nohut, fasulye, fiğ, şekerpancarı, ayçiçeği, patates ve yonca üretimi yapılmakta olup, buğday, ayçiçeği ve arpa ildeki en önemli bitkisel ürünlerdir. 2015 yılında, tarla bitkileri üretiminde toplam 69.133 hektar alanda 349.992 ton üretim yapılmıştır.

    Meyvecilik:

İlimizde hemen hemen bütün meyvelerin üretimi yapılmakta olup, elma, fındık, üzüm ve armut en çok üretilen meyvelerdir. 2015 yılında 2.709 hektar alanda 7.031 ton üretim yapılmıştır.

   Sebzecilik:

  
İlimizde domates, karpuz, lahana, fasulye, marul ve soğan gibi sebzelerin üretimi ağırlıkta olmakla beraber, hemen hemen diğer tüm sebzeler de yetiştirilmektedir. 2015 yılında toplam 2.867 hektar alanda 62.757 ton üretim yapılmıştır. Örtüaltı tarımı olarak genelde sebze yetiştiriciliği yapılmakta olup, yetiştirilen ürünler; hıyar, domates, marul, fasulye ve biber gibi sebzelerdir. Üretim için en çok plastik seralar ve yüksek tüneller tercih edilmekte olup 2015 yılında 146 hektar örtüaltı alanda 11.181 ton üretim yapılmıştır.

   Süs Bitkileri:

  
Süs bitkileri üretimi ilimizde belirli bölgelerde yapılmakta olup, genellikle kesme çiçek, salon ve bahçe süs bitkileri şeklindedir. Süs Bitkileri üretim alanı 34 hektar olup, 2015 yılında 21.021.838 adet üretim yapılmıştır.
© Copyright 2015 T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ
Bu e-posta, İstanbul Valiliği e-bültenine abone olduğunuz için size ulaştı.
Aboneliğinizi sonlandırmak isterseniz lütfen tıklayınız.
Facebook Twitter Google+ T.C. İstanbul Valiliği