T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde, çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. (ASP.NET_SessionId) |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresini ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun “ilgili kişinin haklarını düzenleyen” 11. maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Başvuru Formunu’nu Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, her yıl az gelişmiş ülkelerdeki beslenme sorununa ve israfın önlenmesine vurgu yapılan “16 Ekim Dünya Gıda Günü”nde bedene uygun beslenmeye vurgu yaparak önemli açıklamalarda bulundu.
İnsanın yaşam standartlarından birinin beslenme olduğunu belirten Prof. Dr. Memişoğlu, “Gıdalar, vücudun enerjisini ve gelişimini sağlayan yenilebilir maddelerdir. İyi ve doğru beslenmez ve bedenimize uygun gıdalar seçmezsek yaşam kalitemiz düşer. Bundan dolayı gıda bizim için çok önemlidir. Sadece bizim için de değil, bütün canlılar açısından gıdanın sağlıklı ve doğal olması; düzgün beslenilmesi çok önemli. Gıda Günü’ne de bu farkındalığı oluşturmak için Gıda Günü denmiştir.” ifadelerini kullandı.
“İsraf Daha Çok Gelişmiş Ülkelerde Var”
Gıda israfının önüne geçmenin önemine değinen Prof. Dr. Memişoğlu, “Çok yemeyi bile gıda israfı diye düşünmek lazım. Dünya üzerindeki gıda stokları belli seviyede. Bu stokları ne kadar az israf edersek o kadar önemlidir bizim açımızdan ve doğa açısından. İsraf daha çok gelişmiş ülkelerde var. Dünyanın birçok yerinde açlık sınırında olan, besin bulamayan ve açlıkla mücadele eden milyonlarca insan var. Bunu düşünerek israftan kaçınılması gerekiyor.” dedi.
İsrafı önleyici projeler yapılabileceğini ve özellikle çocuklara eğitimle anlatılabileceğini belirten Prof. Dr. Memişoğlu, “Gıdanın önemli olduğunu ve israfa sebebiyet verilmemesini, enerjimizi ve günlük hayatımızı sürdürecek belli enerjiyi karşılayacak kadar yemenin önemli olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.
Prof. Dr. Memişoğlu, “Açlıkla mücadele eden insanlarla empati kurulması lazım. Önemli olan gıdayı bulamayan insanların duygularını hissedebilmek. Duygularını hissedebilirsek hem gıdanın israfı ortadan kalkacak hem de elimizdeki gıdayı paylaşmak konusunda daha duyarlı hale geleceğiz.” dedi.
Doğal gıda yemenin önemini vurgulayan Prof. Dr. Memişoğlu, “Et, süt, balık ve yumurtayı protein açısından tüketmemiz lazım. Protein ağırlıklı olmayan karbonhidrat ağırlıklı gıdalar var. Bunları mümkün olduğunca doğalından almak lazım. İşlenmiş gıdaların az tüketilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu
Aile Sağlığı Merkezlerinde Doğru Beslenme ile İlgili Bilgiler Paylaşılıyor
Beslenme tavsiyelerinde bulunan Prof. Dr. Memişoğlu, “Az ve sık yenilip çok çiğnenerek yiyeceklerin tüketilmesi gerekiyor. Çabuk yeme alışkanlığımız var bir de. Bunu engellememiz ve katkılı yapay gıdalardan kaçınmamız gerekiyor. Bir de insan bedeninin yüzde 70’i su, bu yüzden bol bol su içmemiz gerekiyor. Bedenimizdeki zararlı maddelerin kolay atılması ve vücudumuzun yenilenmesi açısından günde en az 1,5-2 litre su içilmeli. Günlük süt içilmeli. Tuzsuz, ekşi mayalı, lifi fazla ekmek yenmeli. Beslenmenin yanında egzersiz yapmak sağlığın korunması açısından büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
Obezitenin sağlık anlamında büyük risk oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Memişoğlu, “Obezite, ihtiyacımızdan fazla gıda tüketmekten ve bedene uygun olmayan gıdaları almamızdan kaynaklanıyor. Bedenimize uygun gıda tüketmeye önem vermemiz gerekiyor. Doğru beslenmenin bir mesleği var. Diyetisyenlik ve hekimlik. İstanbul’da her yerde Aile Sağlık Merkezimiz ve diyetisyenlerimiz var.” diyerek doğru beslenme ile ilgili bilgilerin ücretsiz olarak Aile Sağlığı Merkezlerinden ve hastanelerden alınabileceğini belirtti.